You are here

Как да се предпазим от измами на Черния петък?

Остават броени часове до началото на Черния петък 2017. Всички сме примамени от обещаващите намаления, промоции и атрактивни условия за покупка на един или друг продукт. Какво обаче трябва да знаем, за да се предпазим от измами и некоректни търговски практики в този ден (а и не само)? В тази статия ще ви представим накратко за какво да внимавате, какво трябва да знаете и как да проверите.

Изкуствено завишаване на цените в предишни дни
Основен похват на търговците е именно това - повишаване на цената на артикулите, предвидени да бъдат намалени в деня на промоциите, а след това - уж намаление в цената, което или да върне цената до пазарното й ниво, или все пак да остави малка разлика. Далеч от обещаваните 30% или 40% намаление, например.

Какво може да се направи в този случай? Пазаруването е два вида, а всеки от тях има свои специфики. Ако пазарувате на място, в магазин, подобна проверка би била по-трудна. По закон, за да бъде намалена цената на една стока, тя трябва да е била предлагана на "старата" цена поне 30 дни. В истински магазин това много трудно може да бъде проверено, освен ако лично не посетите търговския обект няколко дни преди Черния петък и не проверите за каква цена се предлага набелязаният от вас продукт. Тези дни се разчу и нещо друго - потребител закупил пъзел, уж с намалена цена, а отлепвайки етикета с "новата" цена, под него се появява друг - по-стар и с по-ниска цена дори от "промоционалната".

В случая с онлайн пазаруването е по-лесно. Използвайте сайта на Интернет архива - https://web.archive.org/.
Какво представлява той? Това е място, където се съхраняват копия на интернет сайтовете, често с години назад. След като изберете продукт от даден уебсайт, който обещава, например, намаление от 40%, проверете в Интернет архива на каква цена всъщност се е продавал същият продукт преди няколко дни, седмици или месеца.

В един конкретен пример - харесваме си телевизор Philips от популярен интернет магазин в България. Цената му днес е 290лв. Цената преди три месеца е била 229лв, без да има някаква друга промоция. Очаква ли се именно този модел да бъде уж "намален" утре на цена от, да кажем, 230лв? Предстои да разберем. В друг магазин комплект тенджери се предлага на цена от 62лв, а намалението е указано като 30%. Бърза проверка показва, че в началото на октомври същият продукт, на същото място, се е продавал за 89лв, тоест в този случай всичко изглежда коректно - и старата цена, и указаното намаление.

Най-често се купуват дрехи, обувки, телевизори и мобилни телефони, според различни проучвания. Освен ако не купувате дрехи и обувки от специализиран магазин на конкретна марка, най-добре проверете в поне още два магазина каква е цената, за да се ориентирате колко всъщност струва продуктът. По закон ще е правилно един магазин да увеличи цената на един артикул, който по принцип струва 100лв, на 800лв. Трябва да държи тази цена поне месец, а след това вече може да маркира намаление - например от 800лв на 200лв. Това показва на потребителя намаление от цели 75% и изглежда като доста атрактивна промоция. Продавачът обаче прибира цели 100лв над оригиналната цена, а в съседен магазин може продуктът винаги да се е продавал за 95лв...

Бъдете внимателни, проверявайте, доколкото е възможно, реалната цена и най-вече - не купувайте неща, от които нямате нужда, просто защото са намалени. Дали това намаление е реално, или е измамна търговска практика, в този случай няма значение - щом не сте се замисляли, че искате да притежавате конкретния продукт до сега, то най-вероятно не ви е от такава полза.

И последно - не забравяйте, че каквито и условия да са написани на табелите за намаления, при покупка с намаление имате абсолютно същите права за рекламация, както и за покупка на редовна цена.

Ако срещнете някакви проблеми или имате нужда от повече информация - органът, отговорен за този вид дейност е Комисията за защита на потребителите - https://www.kzp.bg/.