You are here

Лесни съвети за домашна градинка

Малките градинки: 5 Лесни съветa за домашно отгледани продукти

Новият вегетационен период е вече тук. Не е нужно да сте опитен градинар, за да се насладите на многобройните предимства на сезона, нито пък да имате огромни площи земеделска земя, за да отглеждате любимите си зеленчуци, а защо не и плодове. В действителност, красивите външни пространства - богати на цветни растения и любими ядивни продукти - могат да бъдат създадени в почти всяко пространство, включително вътрешни дворове и балкони.

"Домашното градинарство е най-бързо развиващата се част от градинарството и става все по-важно за хората, които се интересуват от изграждането на своя градинка, но нямат много пространство", казва Теодор Боянов, градинар и търговски сътрудник на фирма за трактори. "В крайна сметка хората искат да имат по-голям контрол над това, което слагат в домашните си гозби и няма по-добър начин да го постигнат, от това сами да наберат продукцията от собствения си двор или дори балкон".

Домашна градинка от зеленчуци в двора

Домашна градинка от зеленчуци в двора

Да си го кажем директно. Малкото пространство за градинарство е свързано най-вече с творчество и забавление. Така че, независимо дали се опитвате да създадете привлекателен външен оазис или да произвеждате вкусна храна за готвене, най-ефективният начин да се научите е просто да се впуснете в това приключение. А нашата роля е да ви представим този списък от съвети, който разработихме с Теодор Боянов, за да успеете да превърнете ограниченото си пространство в една великолепна домашна градинка.

Подготовката е най-важна!

Както при повечето нови начинания, така и тук, подготовката е ключова. Първо, да определите колко място ще използвате и дали районът има достъп до подходяща слънчева светлина. Според Теодор Боянов плодовитата градина трябва да получава поне осем часа директна слънчева светлина на ден. Също така е важно да се уверите, че вашите насаждания получават необходимата вода в правилните интервали - дали с ръчно поливане от вас, или с дренажна система. Отвор в долната част на саксиите ви ще предотврати пренасищането им с вода, като същевременно позволява на водата да проникне достатъчно в почвата. Също така това ще осигури достатъчно въздушен поток, достигащ корените.

Подгответе се за отдаденост и усилия

След като сте решили да се захванете с дадено начинание, важно е да запомните, че градината - независимо от размера й - изисква време, внимание и усилия. Това не е просто засаждане, а след това отказване. С оглед на това, опитайте се да сте реалисти колко време сте готови да вложите. Боянов предлага отделянето поне на час през уикенда за дейности като плевене и поливане.

Когато става дума за хидратация на растенията е по-добре да се поливат дълбоко и обилно по-рядко, отколкото да се поливат често, но с малко вода. Така казано, растенията в саксии са склонни да изсъхват по-бързо от растенията в земята и често изискват повече вода, особено през по-топлите месеци. Добро правило е да се накиснат растенията, докато забележите, че водата минава през дренажните дупки на дъното на саксията. Но не забравяйте, че растенията поглъщат вода през корените си и губят вода през листата си, така че когато поливате се опитвайте да избегнете листата.

Започнете простичко

Вече е време да засадите първите няколко семена, но не сте напълно сигурни какви да са те. Обмислете да започнете с прости, прохладни сезонни култури като зеле, моркови и репички. Често, според Теодор, новите градинари се опитват да започнат с популярни продукти като чушки, но това, което знаят, е, че за да се развият, отглеждането на чушките трябва да започне на закрито.

Друга чудесна възможност за начинаещи са билките, които са евтини, не изискват нищо по-голямо от 15-20см саксия и трябват само три-четири седмици, за да се получат видими резултати.

"Билковите градини изискват много малко пространство и осигуряват на градинарите полезен и лесен за бране продукт, който е сравнително лесно да се отгледа", казва Боянов. "Това също е фантастичен начин да се отглежда голямо разнообразие от растения."

Време за ядене

Важно е да знаете какво сте засадили и колко дълго трябва да остане в земята. Морковите, например, трябва да отглеждате около 65 до 70 дни и, според Теодор, стеблата ще започнат леко да се извиват, когато морковите под земята са готови за вадене и консумация.

Опитайте се да посещавате градината си всеки ден, колкото и лесно да ви звучи това, ако тя е например в двора ви. Проверявайте какво е узряло или започва да цъфти. Подрязвайте билките, като например босилека, веднага щом започнат да цъфтят. Това ще помогне на растенията да продължат да влагат енергията си в растеж и производство. Проверката на вашата градина ежедневно също ви позволява да се намесвате при първите белези на някакъв проблем с растенията и развитието им.

Всичко е от полза

Когато става дума за градинарство в малки пространства, всичко е от полза. Теодор Боянов дава интересен пример - градина с размери 3х4 метра има капацитета да изхранва тричленно семейство през цялото лято, стига да планирате засаждането и беритбата добре и да "въртите" различните култури, които засаждате, след като оберете плодовете на някое растение. Още един метър ширина на градинката и ето - вече можете да изхранвате дори четиричленно семейство със свежи, домашни продукти с автентичен вкус и незабравим аромат.