You are here

Направете тези промени в банята и спестете пари от вода

Направете промени в банята, за да пестите вода и пари

Изследователите прогнозират, че повишаването на цените на водата може да означава, че в рамките на пет години все по-голяма част от населението няма да може да плаща сметките си за вода. За САЩ например е прогнозирано, че близо една трета от потребителите ще срещат големи трудности със сметката си за вода, въпреки попълването на водните резерви в страната.

Нещо повече, Националната метеорологична служба на САЩ предупреждава, че сушата може да се увеличи, ако страната преживее период на продължителна топлина и сухота. Това е не по-малко валидно и за редица други страни, включително България.

За щастие има много начини да намалите количеството вода, използвано от вашия дом всяка година. Едно от най-добрите места за съхранение на водата е в банята, където се помещават и тоалетните, взимаме си от любимите дълги душове или затоплени вани. Тези дейности представляват най-голямата част от потреблението на вода в дома.

Ето лесни начини да намалите значително потреблението на вода в дома ви, да намалите сметката си за вода и да направите нещо добро за околната среда:


Оставете тенджери с вода

Измиването на тоалетната представлява около 30% от годишната консумация на вода в дома, което го прави най-големият потребител на вода в дома, според скорошно американско проучване. Преди 1994 г. повечето тоалетни използват 13 или повече литра вода на на използване на тоалетното казанче. Настоящите насоки изискват тоалетните да използват не повече от 5-8 литра, но можете да редуцирате това потребление още повече!

* Тоалетни: Замяна на по-стари тоалетни с по-високоефективни модели може да ви позволи да използвате до 4 литра вода на използване, което е доста добро постижение.

* Батерии: Неефективните и изтичащи батерии за баня също губят стотици литри вода всяка година. Съвременните водоотводи използват максимално 5-6 литра вода в минута, а понякога това количество може да спадне до 4.5 литра в минута. Това би намалило използването на вода с 30%

* Душове: Значителен източник на вода и съответно виновник за високи сметки за вода често е душът. Тук цифрата е внушителна! Едно средно семейство в България използва до 190 литра вода на ден за къпане. Оптимизирането на слушалката на душа може да намали успешно това потребление до 6-7 литра в минута. Средното къпане при възрастен човек продължава 7 минути според статистиката.

Направете лесни промени в навиците си

Замяната на неефективните елементи в банята е инвестиция, която ще се изплати с течение на времето. Има обаче прости промени в навиците, които са безплатни и веднага ще произведат резултати. Вашето семейство може лесно да намали употребата на вода в банята чрез:

* Спиране на водата при четкане на зъбите. Ако спирате чешмата докато миете зъбите си, това може да ви спести до по време на миене може да спестите над 1000 литра вода всеки месец. Годишно разходите могат да достигнат 12-13000 литра. При настоящата цена на водата в София, това би ви спестило близо 40лв годишно. А колко ви коства просто да спирате кранчето?

* Душ вместо вана. За запълване на ваната е необходимо да използвате средно 130-140л вода. Използвайте душа по-често. Така ще се радвате повече всеки път, когато се "възнаградите" с гореща отпускаща вана. А и ще спестявате пари. Ако сега пълните ваната през ден, харчите над 2 тона вода на месец или близо 25 тона на година. Тази промяна в навика би ви спестила още близо 70лв.

* По-къси душове. Един нормален душ в българските домакинства използва между 6 и 10 литра вода в минута. С всяка спестена минута ще пестите и това количество вода, съответно - пари.

* Измийте ръцете със студена вода със сапун, вместо да оставяте водата да тече, докато не стане гореща.

* Бръснете се над мивката, а не под душа. Бръсненето под душа удължава времето, прекарано в банята, а консумира и драстично по-голямо количество вода.

Предприемането на мерки за намаляване на използването на вода в банята може да ви помогне да спестите пари в краткосрочен план и да се помогнете на околната среда в дългосрочен план. Тези промени са лесни за изпълнение, а възнаграждават с резултатите както за портфейла ви, така и за нашата планета Земя.