You are here

Съвети за оптимизиране на малкото ви жилище


Съвети за оптимизиране на малкото ви жилище


В сравнение със старото строителство, новопостроените домове в България масово са маломерни и предлагат далеч по-ограничено пространство. Това пространство, макар и малко, може да бъде усвоено и оптимизирано лесно с няколко прости идеи, които ще прочетете тук.

Според НСИ средния размер на жилище в България е малко над 80кв.м. Замислете се обаче колко хора живеят в такъв дом, особено в София и особено ако са го закупили ново строителство... В световен мащаб интересът към ремоделирането и о-доброто усвояване на пространствата е в своя пик.

Спестяващи пространство водопроводни опции

Водопроводът може да бъде проблематичен при всеки ремонт, но добавянето на водопроводни инсталации в някои местоположения на по-малки жилища може да бъде особено предизвикателно. Традиционните водопроводни инсталации може да изискват от вас да отворите стени и подове, за да се свържете към съществуващи тръби или да пробиете бетона, за да добавите тоалетни, душове и мивки. Традиционните водопроводни инсталации също могат да бъдат предизвикателство при ремонти, където добавяте водопровод под основно ниво, като инсталирането на баня с душ или дори втора кухня в сутеренно пространство.


Уреди с правилен размер и характеристики

В един средностатистически дом може би е добра идея да замените бойлера - особено ако е на 10 или повече години. По-старият бойлер може да работи оптимално или да се развали, дори да причини повреда на близките етажи и стени.

Съвременните бойлери са по-енергийно ефективни, но и по-големи поради изолацията, необходима за постигане на по-голяма ефективност. Проточните бойлери изискват по-малко място, решаващи проблеми с пространството. Освен това, те са по-енергийно ефективни, защото затоплят водата само когато имате нужда от нея, вместо да използвате енергия, за да поддържате температурата в голям резервоар. Можете да видите този удобен проточен бойлер на Елдом, за под 150лв.


Повече вертикално пространство

Използването на допълнителната височина в дома ви, за да създадете място за съхранение, може да ви позволи да оптимизирате къде поставяте различни вещи, като така освободи забележително по размери хоризонтално пространство Например рафтовете от пода до тавана в дневната или до входната врата осигуряват достатъчно пространство за съхранение. Започнете с нещо елементарно - този или този шкаф за обувки могат да помещават обувките си, като спестявате пространство, а и правите входното антре да изглежда много по-чисто и подредено.

Интелигентните ремонти могат да направят дома ви да изглежда по-просторен и да функционира по-добре за вашето семейство, независимо колко голляма или малка е площта му.