You are here

7 Съвета за това как да създадем място за медитация в дома си

място за медитация в дома си

Българинът не си пада много много по медитацията, но това бавно се променя с времето. Все пак има достатъчно почитатели на тази източна практика за концентрация и здраве, които да се опитат да направят промени във визията на своя дом и да създадат място за медитация в него.

Ако нямате опит с медитацията трябва да знаете, че редица изследвания показват, че тя е не само здравословна, но ще направи животът ви по-позитивен, а с това и по-успешен. Медитацията освен това понижава кръвното налягане, прави ви емоционално здрави, повишава имунитета, и се бори успешно със състояния като астма и артрит.

Зона за медитация у дома в будистки стил

Зона за медитация у дома в будистки стил

Но медитацията трябва да се извършва всекидневно в рамките на няколко минути, затова е по-добре да си обособите кътче във вашият дом, където да медитирате. Ето няколко безценни съвета за това как да обособите зоната за медитация във вашият дом:

1. Изберете мястото, което чувствате че е правилно
Вашата зона за медитация трябва да е това място във вашият дом, където се чувствате най-отпочинали и спокойни. Дори в момента да е окупирано от нещо друго, то не правете компромис ами освободете това място и го направете вашата зона за медитиране.

За предпочитане е това да е стая отворена към градина, или с успокояваща гледка към планините или морето. Ако живеете в малък апартамент в големият град изберете помещение, което не е замърсено с градският шум.

2. Достъпът до свеж въздух е важен
Тъй като дишането е много важен компонент от медитацията, до мястото което избирате трябва да е близо до прозорец или друг източник на свеж въздух.

Мястото за медитация е добре да е отворено към градината

Мястото за медитация е добре да е отворено към градината

3. Подберете най-удобната възглавница или постелка
Закупете си удобна постелка или възглавница за медитация, тези за йога също биха ви свършили работа. Повечето хора медитират в поза лотус или полу-лотос, докато други лежат или са коленичили. Важното е да ви е удобно и да не се разсейвате.

4. Да е максимално чисто от предмети и техника
Важно е в помещението в което ще медитирате да няма телефони, компютри или друга електроника, както и да е с възможно по-малко предмети.

5. Декорирайте помещението и стените с успокояващи цветове
Използвайте топли и неутрално цветове като бежов, кремав или тъмно кафяво. Цветовата схема нека е семпла, без излишни ярки цветове или шарки.

Минимализма е добра идея когато става дума за медитация

Минимализма е добра идея когато става дума за медитация

6. Намерете подходящо ниско разположено осветление, което да ви е приятно
В това помещение избягвайте прекалено ярката светлина, тя трябва да е по-мека и като цяло да е по-ниско разположена. Може да изгасите основното осветление и да ползвате свещ или свещи по време на медитацията.

7. Добавете неща, които ви помагат при медитация
Това може да е озвучителна система на която да пускате релаксиращи мелодии докато медитирате, или система за арома терапия, а защо не и декоративен фонтан.

Категория: